Niska temperatura – uważaj na układ moczowy
Okres jesienno-zimowy często kojarzymy ze zmniejszoną odpornością organizmu, a tym samym – zwiększoną zachorowalnością. Jednym z czynników warunkujących odporność naszego organizmu jest sposób żywienia. Sposób odżywiania to jeden z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka.
W wielu badaniach stwierdzono związek pomiędzy zakażeniami układu moczowego, a niską temperaturą otoczenia. Oddawanie moczu, kiedy na dworze jest zimno jest jednym ze sposobów organizmu na zapobieganie hipotermii poprzez zmniejszenie przepływu krwi do skóry i koncentrację jej wokół narządów wewnętrznych, by utrzymać je w cieple. Zwiększone krążenie przez narządy, szczególnie przez nerki oznacza większą ilość odpadów do odfiltrowania z krwi. To z kolei prowadzi do większej ilości moczu, niż w cieplejszych porach roku. Dlatego często odczuwamy większe ciśnienie w okolicach pęcherza, kiedy jest nam zimno.
Drogi moczowe są narażone na kontakt z bakteriami, wirusami i grzybami, które mogą powodować infekcje. Dodatkowo układ moczowy jest ściśle powiązany z innymi układami organizmu, takimi jak układ krążenia, nerwowy i odpornościowy.
Każdego dnia przez nerki przepływa ok. 1400 l krwi, z której po oczyszczeniu z toksyn, metabolitów i nadmiaru wody powstaje ok. 1,5 l moczu
Układ moczowy składa się z nerek, moczowodów oraz dolnych dróg moczowych, czyli pęcherza moczowego i cewki moczowej. W organizmie człowieka układ moczowy spełnia wiele ważnych funkcji, takich jak:
– produkcja moczu i oczyszczanie krwi z produktów przemiany materii, np. toksyn i nadmiaru soli
– utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, dzięki czemu organizm utrzymuje odpowiednią ilość wody i soli mineralnych
– utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Pij codziennie ok. 1,5-2 litry czystej, niskozmineralizowanej wody. Nawodnienie umożliwia nerkom produkcję moczu. Jeśli toksyczne produkty przemiany materii pozostaną dłużej we krwi i tkankach, z czasem staną się przyczyną problemów zdrowotnych, w tym także uszkodzenia nerek. Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy od wielu czynników, w tym od składu diety, temperatury otoczenia, klimatu i aktywności fizycznej.
Nie wstrzymuj oddawania moczu – zbyt długie przetrzymywanie może prowadzić do namnażania bakterii.
Włącz do diety produkty wspierające drogi moczowe – np. żurawinę (są bogate w kwas benzoesowy powoduje obniżenie pH moczu, co w konsekwencji prowadzi do stworzenia środowiska nieprzyjaznego dla patogenów).

