Zapobiegaj cukrzycy
W zdecydowanej większości przypadków cukrzyca typu 2 współistnieje z nadwagą i otyłością. Stąd podstawą optymalnego postępowania terapeutycznego będzie nie tylko zastosowanie nowoczesnych leków, ale też modyfikacja stylu życia, w tym nawyków żywieniowych. W celu zapobiegania lub opóźnienia występowania cukrzycy, korzyści ze zwiększenia aktywności fizycznej odnoszą wszyscy, bez względu na wiek, przy czym najwyższa skuteczność stwierdza się u osób starszych po 60 roku życia. Najbardziej wskazany jest ruch o małej intensywności przez dłuższy okres czasu (np. spacer, nordic walking). Monitoring glikemii oraz leczenie farmakologiczne bez wprowadzenia zasad zdrowego żywienia i zwiększenia aktywności fizycznej w codziennym życiu nie poprawi samopoczucia i funkcjonowania osoby chorej na cukrzycę.
Wielu pacjentów z cukrzycą nie ma wystarczającej wiedzy, by skutecznie wdrażać prozdrowotne nawyki. I tu ważną rolę ma do odegrania lekarz, który powinien wyposażyć chorych przynajmniej w zwięzłą, jednostronicową informację na temat zaleceń żywieniowych. Aktualne zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na otyłość podkreślają znaczenie modyfikacji nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie regularności posiłków. Optymalnie pacjent z cukrzycą powinien spożywać w ciągu dnia 4 do 5 posiłków dziennie. Pacjentom należy uświadomić, że w momencie gdy spożywają posiłek, ich organizm musi również wydatkować energię na jego strawienie.
Zalecenia żywienia zostały sformułowane w trzech krokach i dotyczą poszczególnych grup produktów:
– Produkty zbożowe:
Krok 1: zamień pieczywo przetworzone na pełnoziarniste.
Krok 2: jedz codziennie przynajmniej 3 porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych.
Krok 3: jedz produkty pełnoziarniste w każdym głównym posiłku.
– Warzywa i owoce:
Krok 1: zjedz warzywo lub owoc w każdym posiłku.
Krok 2: jedz minimum 400 g warzyw i owoców codziennie — spożywaj więcej warzyw.
Krok 3: jedz jak najwięcej różnokolorowych warzyw i owoców.
Spożywanie codziennie przynajmniej 90 g produktów zbożowych pełnoziarnistych istotnie zwiększy ilość błonnika w diecie. W przypadku pacjentów z cukrzycą nie do końca mają zastosowanie zalecenia dotyczące owoców. Tacy chorzy powinni spożywać dwie małe porcje (wielkości dwóch garści) owoców dziennie, koniecznie jednocześnie z posiłkiem. Owoce nie powinny być spożywane samodzielnie.
– Mięso i przetwory mięsne:
Krok 1: Wprowadź przynajmniej 1 dzień w tygodniu bez mięsa.
Krok 2: Nie jedz więcej niż 500 g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych na tydzień. Zamień je na drób, ryby i produkty roślinne.
Krok 3: Dla zdrowia swojego i ochrony środowiska zastępuj mięso produktami roślinnymi.
Dla zdrowia szkodliwego jest zbyt niski i za poziom wysokiego cukru we krwi:
– poniżej 70 mg/dl – zbyt niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia)
– 70 – 99 mg/dl – wystąpił poziom cukru we krwi na czczo
– 100 – 125 mg/dl – nieeprawidłowy poziom cukru we krwi na czczo
– powyżej 126 mg/dl przy więcej niż jeden pomiarze – cukrzyca
Mg/dl – miligram na decylitr na jednostkę pomiaru cukru we krwi.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat zajrzyj lub sprawdź:
– obserwuj swoje samopoczucie pod wpływem choroby
– regularnie wykonuj pomiary cukru we krwi
– zapisywanie wyników badań.
Dobrym wyborem dla cukrzyka jest też herbata. Odpowiedni będzie każdy jej rodzaj, pod warunkiem, że nie ma w niej dodatku cukru. Szczególnie polecana jest zielona herbata. Napój ten słynie m.in. z wysokiej zawartości antyoksydantów – związków neutralizujących wolne rodniki.
Przefiltrowana woda z kranu, woda mineralna czy źródlana to najlepszy wybór dla cukrzyka. Na bazie wody można również skomponować napoje bez cukru dobre dla cukrzyków, takie jak:
– woda z dodatkiem plastrów cytryny, limonki lub pomarańczy,
– woda z dodatkiem gałązek aromatycznych ziół, takich jak mięta, – bazylia lub melisa.
Z kolei gotowe wody smakowe mogą zawierać dodatki nieodpowiednie dla cukrzyków, takie jak:
– cukier
– syrop glukozowo-fruktozowy
– sztuczne aromaty
– konserwanty.
Osoby z cukrzycą, które są podatne na swoją dietę:
– zawartość alkoholu – zasadniczo zawiera dużo węglowodanów, co wpływa na poziom cukru we krwi,
– napoje słodzone gazowane – tego typu płynnie nie są dostarczane do organizmu poza dodatkowymi dodatkami,
– nektary, syropy owocowe wysokosłodzone
– czekolady do picia.
Klasyczna gorzka czekolada (koniecznie o wysokiej zawartości kakao – min. 70%), to produkt, którego nie można określić jako osobę na diecie redukcyjnej (wyjątkiem jest dieta ketogeniczna), ani diabetycy. Włączając taką czekoladę do natury, możesz m.in. możesz m.in. uzupełnić ewentualne niedobory magnezu, potasu, miedzi, selenu, wapnia i cynku, obniżyć poziom złego cholesterolu i wesprzeć profilaktykę chorób miażdżycowych i związanych z demencją.
Warto wiedzieć, że włączenie klasycznej gorzkiej czekolady do diety cukrzycowej może być ryzykowne – wymaga odpowiedniego oszacowania wielkości porcji.
Źródło:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

