Blog

Choroby dietozależne

Od codziennego sposobu odżywiania się zależy funkcjonowanie naszego organizmu. Jeżeli jemy niewłaściwie zbilansowane posiłki, to zwiększamy ryzyko rozwinięcia się schorzeń dietozależnych.
Choroby dietozależne to grupa schorzeń cywilizacyjnych. Często są skutkiem stylu życia. Należą do nich m.in:
– nadciśnienie tętnicze
– otyłość
– cukrzyca typu 2
– choroby układu krążenia
– niektóre nowotwory.

Najczęściej rozwijają się u osób, które:
– unikają aktywności fizycznej
– żyją w ciągłym pośpiechu i stresie
– nieprawidłowo się odżywiają.

Odżywianie ma ogromny wpływ na powstawanie i rozwój chorób układu krążenia. Szczególnie niekorzystne oddziaływanie przypisuje się diecie bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol oraz zawierającej zbyt dużą ilość soli i cukru. Nadmiar cukru to nie tylko cukrzyca, ale cały szereg innych, poważnych chorób – także nowotworowych. Jednak dzięki prostym zmianom w diecie, ograniczeniu cukru, można uniknąć prawdziwej zdrowotnej katastrofy. Podejmij decyzję już dziś. Policz się z cukrem!
Sól należy zastępować ziołami, a zamiast słodyczy należy jadać więcej warzyw i owoców. Zdrową przekąską są orzechy, pestki dyni czy słonecznika, oczywiście w odpowiednich ilościach – garstka wystarczy.

Częstym powodem dermatoz jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a co za tym idzie – stany zapalne. Spożywanie produktów prozapalnych doprowadzi do nasilenia objawów (alkohol, cukier, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, tłuszcze trans).

Niektóre schorzenia wymagają specjalnej diety, a z innymi łatwiej jest żyć na co dzień z pomocą odpowiedniego jadłospisu. Dzięki diecie można zapobiegać powikłaniom oraz rozwojowi niejednej choroby.
Na wyciszenie stanu zapalnego ma wpływ spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witaminy D oraz probiotyków i prebiotyków.

W jelitach bytują bakterie pożyteczne, które pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego. Aby miały dobre warunki do rozwoju, potrzebują prebiotyków. Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu i są pożywką dla bakterii (stanowią dla nich pokarm). Prebiotykiem jest np. błonnik pokarmowy, dlatego zadbaj o odpowiednią ilość błonnika w diecie (ok. 25 g na dobę). Probiotyki to produkty żywnościowe, które zawierają żywe drobnoustroje i mają pozytywny wpływ na równowagę mikroflory jelitowej w organizmie. Żeby zadbać o prawidłową pracę układu odpornościowego, należy włączyć do diety produkty, które w składzie mają szczepy bakterii probiotycznych.

Cenne działanie profilaktyczne mają: błonnik pokarmowy, tłuszcze roślinne i substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Zaleca się dietę śródziemnomorską. Aby zapobiegać chorobom układu krążenia i wspierać proces ich leczenia, włącz do diety:
– dużą ilość warzyw i owoców
– produkty zbożowe
– nasiona roślin strączkowych (fasola, groch)
– oliwę jako główne źródło tłuszczu
– ryby i chude mięso (kurczak, indyk).

Warzywa i owoce są dobrym źródłem korzystnego dla zdrowia błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce powinny być spożywane praktycznie w każdym posiłku. Zaleca się spożywanie codziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Należy jednak pamiętać o korzystnych proporcjach – 3/4 warzywa i 1/4 owoce.

Źródło:

PLAMUJ DŁUGIE ZYCIE

DIETY NFZ 

Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia 

 

23/11/2024 aktualności

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.