Blog

Kontroluj poziom cholesterolu

Cholesterol to substancja tłuszczowa obecna we wszystkich komórkach i krwi człowieka. Stanowi niezbędny składnik prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość cholesterolu obecnego w organizmie (75%) produkowana jest w wątrobie, tkankach i narządach. Pozostała część, czyli 25%, dostarczana jest wraz z pożywieniem. Wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Specjalistyczne badania możesz przeprowadzić w każdym punkcie medycznym Gajda – Med. Skonsultuj zakres badania z lekarzem rodzinnym. Aby sprawdzić swój poziom cholesterolu, musisz zbadać profil lipidowy. To badanie próbki krwi, które pozwala ocenić stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i trójglicerydów (tłuszczy znajdujących się we krwi).

Cholesterol występuje w dwóch frakcjach:
– LDL (zły cholesterol) – odpowiada za odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianach tętnic. Powoduje miażdżycę, zaburzenia krążenia i zawał serca.
– HDL (dobry cholesterol) – działa ochronnie na ściany naczyń i pełni funkcje przeciwmiażdżycowe.

Cholesterol:
– jest obecny we krwi i wszystkich komórkach człowieka
– uczestniczy w produkcji hormonów płciowych, wytwarzaniu witaminy D i w syntezie kwasów
– żółciowych
– odgrywa ważną rolę w pracy mózgu.

Czynniki ryzyka:
– wiek – wysoki poziom cholesterolu bardzo często diagnozowany jest u osób w wieku od 40 do 59 lat;
– czynniki genetyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie;
– nadmierna masa ciała;
– niewłaściwa dieta i nawyki żywieniowe, spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych i cukru;
– brak aktywności fizycznej;
– palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.

Spożywanie mniej tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych serów a więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, bób) i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zamiana tłuszczów zwierzęcych (tj. wieprzowina, tłusta wołowina, kaczka, gęsina) na roślinne może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25% lub więcej.
Spożywaj 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach co 3 – 4 godziny. Jedz ryby morskie, orzechy i awokado bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Parówki, kiełbasa i boczek zawierają najwięcej tłuszczu z przetworów mięsnych, a zatem mają wysoką zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Źródło: MINISTERSTWO ZDROWIA

NARODOWE CENTRUM EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ

NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA 

24/08/2023 aktualności

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.