Zadbaj o swój kręgosłup
Kręgosłup jest zbudowany z 33 – 34 kręgów. Dzieli się na odcinki: szyjny, piersiowy, lędźwiowy i krzyżowy. Kręgosłup pełni funkcję amortyzującą, czyli zabezpiecza układ nerwowy i rdzeń kręgowy
przed uszkodzeniami. Poza tym pełni też funkcję podporową i ruchową.
Przyczyny bólów kręgosłupa:
– brak aktywności fizycznej
– nadwaga lub otyłość
– przyjmowanie nieprawidłowej pozycji np. podczas siedzenia lub snu
– wielogodzinna praca przy komputerze
– częste noszenie butów na wysokim obcasie
– stres prowadzący do stałego podwyższenia napięcia mięśniowego
– stany zapalne organizmu.
Leczenie bólu kręgosłupa rozpocznij od uzyskania właściwej diagnozy. Może ją postawić ortopeda. Skierowanie do poradni ortopedii i traumatologii narządu ruchu wystawia lekarz POZ lub inny lekarz, który ma umowę z NFZ. Lekarz specjalista zleca diagnostykę kręgosłupa, np. badanie RTG, tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny.
Utrzymuj prawidłową masę ciała, tak by nie obciążać kręgosłupa zbędnymi kilogramami. Wprowadź do swojej diety witaminy i minerały wspomagające układ mięśniowo-szkieletowy.
Niezbędne, ważne i kluczowe dla osób cierpiących na ból kręgosłupa są witaminy: A, B, C i D oraz minerały: wapń, magnez, krzem, cynk czy chrom. Niedobór witaminy B12 może być powodem bolesności kręgosłupa i degeneracji komórek nerwowych w rdzeniu kręgowym. Z kolei zbyt mała ilość witaminy D może prowadzić do krzywicy. Ponadto dieta osoby walczącej z chorobami kręgosłupa powinna być bogata w kwasy organiczne i wodę.
W warzywach znajduje się witamina C, która ułatwia produkcję kolagenu. Dzięki niemu następuje budowa chrząstek i poprawia się stan tkanki łącznej. Owoce i warzywa bogate we flawonoidy pomagają chronić organizm i zmniejszają procesy zapalne, nasilające ból. Dlatego należy spożywać: jabłka, porzeczki, jeżyny, wiśnie, winogrona, morele, szpinak, cebulę, ziemniaki, marchew, kapusty, ogórki, brokuły, pietruszkę oraz buraki. Są one bowiem ważnymi źródłami antyoksydantów. Jedzenie warzyw wzmacnia stawy i zmniejsza ryzyko zwyrodnień.
Do zup mlecznych (mleko wypłukuje wapń z organizmu, przez co wpływa na pojawianie się osteoporozy) lepiej stosować mleko sojowe, migdałowe bądź inne roślinne. Należy spożywać twaróg, kefir, maślankę i sery.
Z codziennej diety koniecznie należy usunąć wysoko przetworzoną żywność, czyli na przykład słodkie i słone przekąski, napoje gazowane, dania typu instant czy fast food. Zawierają one wiele konserwantów i chemicznych dodatków, osłabiających strukturę tkanek w kośćcu. Natomiast używki typu alkohol lub mocna kawa czy herbata ograniczają wchłanianie cennego wapnia i białka, wpływając destrukcyjnie na stawy. Należy kontrolować także ilość spożywanych cukrów prostych, ponieważ ich nadmiar może prowadzić nie tylko do cukrzycy, ale także do otyłości, która ma negatywny wpływ na stan kręgosłupa.
Musimy pamiętać, że na stan naszych stawów i kości korzystnie wpływa przebywanie na słońcu i świeżym powietrzu, dzięki czemu dostarczamy organizmowi witaminę D, która umożliwia przyswajania wapnia będącego budulcem kości.
Równowagę organizmowi można przywrócić dzięki automasażom w formie systematycznie powtarzanych, łatwych do odtworzenia ruchów. Jeśli będziesz powtarzać masaż systematycznie, to po paru tygodniach odczujesz zauważalne zmiany, świadczące nie tylko o ustąpieniu dolegliwości w danym miejscu, ale nawet o tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych. Masowane tkanki są lepiej odżywione i dotlenione. Jest to jednak możliwe pod warunkiem, że dana tkanka czy narząd będzie masowany przez kilka tygodni systematycznie od 2 do 3 razy dziennie przez kilka minut.
Masaż może:
– złagodzić napięcie w mięśniach szkieletowych
– zapewnić właściwe ukrwienie i przepływ limfy.
Korzyści z automasażu:
– ulga w miejscu, które nas boli
– poprawa stanu skóry i tkanek dzięki lepszemu ukrwieniu
– powstrzymanie zmniejszania się masy mięśni i zapobieganie zwyrodnieniom.
Źródło:
Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia