Zdrowe dziecko w szkole i przedszkolu
Nowy rok szkolny to nie tylko czas na naukę, ale także na troskę o zdrowie dziecka. Pamiętaj aby monitorować zdrowie dziecka na bieżąco. Nie zapomnij o wizytach kontrolnych – zapobiegaj zamiast leczyć! Zadbaj o higienę i zasady bezpieczeństwa.
Każde dziecko powinno odżywiać się regularnie i zdrowo. Najlepiej, żeby zjadało 5 posiłków dziennie. Śniadanie jest podstawą, to bardzo ważny posiłek na początek dnia. Dostarcza po nocnej przerwie nowej porcji energii i składników odżywczych. Wpływa na możliwości podejmowania wysiłku fizycznego i umysłowego. Posiłki powinny być spożywane co 3 – 4 godziny. Drugie śniadanie nie jest posiłkiem obfitym, powinno pokrywać 10 – 15% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka. Ważne jest, aby było ono w pełni wartościowe i dostarczało dziecku wszystkich składników odżywczych.
Drugie śniadanie powinno uwzględniać:
produkty zbożowe pełnoziarniste – to ważne składniki drugiego śniadania. Spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych zapewnia odpowiednią podaż energii, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika. Z pieczywa najlepiej podawać razowe czy graham.
owoce i warzywa – powinny znaleźć się w każdym posiłku dziecka, także w drugim śniadaniu. Do szkoły najlepiej podawać umyte, obrane i pokrojone warzywa np. słupki marchewki, papryki, talarki kalarepki, rzodkiewki, liście sałaty, cykorii. Warto dołączyć owoc sezonowy.
produkty białkowe – preferowane w drugim śniadaniu są: mięsa pieczone, pasty z nasion roślin strączkowych, jaja, orzechy.
mleko i produkty mleczne – stanowią najlepsze źródło wapnia, który zapewnia prawidłowy wzrost masy kostnej i zębów. Dostarczają również białka. Drugie śniadanie powinno uwzględniać, np. ser biały, twarożek, plasterek żółtego sera, jogurt, kefir.
napoje – najlepszym napojem uzupełniającymi drugie śniadanie jest woda. Dla urozmaicenia wodę można wzbogacić różnymi dodatkami, np. cytryną, miętą, pomarańczą czy imbirem.
Pamiętaj, najwięcej energii muszą dostarczać: śniadanie (20-25%), drugie śniadanie (14 – 20%) oraz obiad (35 – 40%), najmniej podwieczorek (5 – 10%), kolacja (10 – 15% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Należy zadbać o to, by 50 – 70% energii pochodziło z węglowodanów złożonych, 15 – 30% z tłuszczów, natomiast z białek 10 – 15%.
Prawidłowe nawyki żywieniowe możesz pomóc kształtować dziecku od najmłodszych lat:
– zadbaj o zdrowe produkty na stole
– zachęcaj dziecko do wspólnego przygotowania potraw
– rozpocznij dzień od zdrowego śniadania
– wprowadź regularne posiłki: 4, 5 posiłków co około 3, 4 godziny
– dopilnuj, aby dziecko piło przynajmniej 1,5 litra wody dziennie
– wprowadzaj węglowodany złożone: dobrym źródłem są produkty pełnoziarniste
– ogranicz cukier i sól w diecie dziecka
– zabieraj dziecko na zakupy spożywcze – razem wybierajcie zdrowe produkty.
Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie przez co najmniej godzinę. Połączenie aktywności fizycznej i zdrowej diety ma synergiczny efekt na zdrowie i kondycję fizyczną:
– zredukuj jego siedzący tryb życia
– zachęcaj dziecko do zwiększonej aktywności ruchowej
– ucz dziecko, jak utrzymywać prawidłową postawę ciała
– ogranicz korzystanie ze smartfonów: nienaturalnie pochylona głowa nad telefonem obciąża odcinek szyjny!
– odpowiednio dostosuj miejsce nauki i wypoczynku dziecka.
Podczas siedzenia przy biurku dziecko powinno mieć:
– proste plecy
– stopy oparte o podłogę
– kolana ugięte pod kątem 90 stopni
– oparty odcinek lędźwiowy i piersiowy dolny
– przedramiona oparte na biurku
– głowę lekko pochyloną nad stołem.
Źródło:
Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia
Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia